Pages

Monday, July 7, 2025

Antiinflamator care nu creste tensiunea

Antiinflamator care nu creste tensiunea

Majoritatea medicamentelor antiinflamatoare ajută la ameliorarea durerii și inflamației, dar multe pot avea efectul secundar nedorit de creștere a tensiunii arteriale.

Pentru persoanele cu hipertensiune sau cele cu risc de boli cardiovasculare, găsirea opțiunilor antiinflamatoare eficiente care nu cresc tensiunea arterială este deosebit de importantă.

Antiinflamatoare farmaceutice cu efecte minime asupra tensiunii arteriale

Nu toate medicamentele antiinflamatoare afectează tensiunea arterială în mod egal.

În timp ce multe AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) pot crește tensiunea arterială, mai multe opțiuni par să aibă efecte minime:

Aspirina în doză mică

Spre deosebire de alte AINS, aspirina în doză mică (utilizată pentru protecție cardiovasculară) nu pare să crească semnificativ tensiunea arterială.

Unele cercetări sugerează chiar că aspirina ar putea declanșa sinteza unor mediatori lipidici specializați care stimulează activ rezolvarea inflamației, îmbunătățind potențial vasodilatația prin mecanisme independente de ciclooxigenază.

Inhibitori selectivi COX-2: Celecoxib

Dintre inhibitorii COX-2, celecoxib (Celebrex) pare să aibă un impact mai mic asupra tensiunii arteriale comparativ cu alte AINS:

Într-un studiu caz-control implicând pacienți cu vârsta ≥65 ani, utilizarea celecoxibului nu a fost asociată cu dezvoltarea hipertensiunii, spre deosebire de rofecoxib care a crescut riscul.

Studiul PRECISION-ABPM a constatat că ibuprofenul a fost asociat cu creșterea tensiunii arteriale și hipertensiune comparativ cu celecoxib la pacienții cu osteoartrită sau artrită reumatoidă care aveau risc crescut de boli cardiovasculare.

Sulindac

Sulindacul poate avea efecte minime asupra tensiunii arteriale comparativ cu alte AINS:

Un studiu a constatat că sulindacul nu a afectat semnificativ efectele de scădere a tensiunii arteriale ale hidroclorotiazidei, în timp ce indometacinul a afectat greutatea corporală, potasiul plasmatic și activitatea reninei plasmatice.

Un alt studiu nu a găsit diferențe semnificative în tensiunea arterială sistolică în timpul administrării de sulindac comparativ cu placebo.

AINS topice

Aplicarea topică a AINS pare să evite efecte semnificative asupra tensiunii arteriale, oferind în același timp beneficii antiinflamatoare localizate:

Un studiu prospectiv utilizând monitorizarea continuă automată a tensiunii arteriale nu a găsit nicio modificare semnificativă a tensiunii arteriale sau a pulsului asociată cu utilizarea AINS topice.

Antiinflamatoare naturale care pot ajuta la scăderea TA

Antiinflamatoare naturale care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Mai multe substanțe naturale au atât efecte antiinflamatoare, cât și potențiale efecte de scădere a tensiunii arteriale:

Curcumina/Turmericul

Curcumina, compusul activ din turmeric, are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și antihipertensive.

O meta-analiză a sugerat că aportul de curcumină/turmeric poate îmbunătăți tensiunea arterială sistolică atunci când este administrat timp de 12 săptămâni sau mai mult.

Curcumina previne dezvoltarea hipertensiunii prin reglarea expresiei receptorilor AT1 în artere.

Suplimentarea cu turmeric are o capacitate antioxidantă ridicată și poate îmbunătăți disfuncția cardiovasculară.

 

Cardamom

Cardamomul a arătat efecte promițătoare atât asupra inflamației, cât și asupra tensiunii arteriale.

O meta-analiză a constatat că acest condiment a redus semnificativ nivelurile factorilor inflamatori (hs-CRP, IL-6, TNF-α), precum și tensiunea arterială sistolică și diastolică.

Profilul său bogat în antioxidanți și proprietățile diuretice pot contribui la efectele sale de scădere a tensiunii arteriale.

 

Ghimbirul

Ghimbirul oferă atât beneficii antiinflamatoare, cât și potențială protecție cardiovasculară.

Cercetările au arătat că aportul zilnic de ghimbir poate reduce riscul de hipertensiune arterială și boli coronariene.

Ghimbirul acționează ca un blocant natural al canalelor de calciu, care poate ajuta la reducerea naturală a tensiunii arteriale.

 

Alte opțiuni din plante

Mai multe alte ierburi și condimente au demonstrat atât efecte antiinflamatoare, cât și de scădere a tensiunii arteriale:

  • Semințele de țelină conțin fibre și acționează ca un diuretic natural, reducând tensiunea arterială.
  • Scorțișoara pare să ajute la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
  • Busuiocul poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale, oferind, în același timp, beneficii antiinflamatoare.
  • Cimbrul conține compuși care au fost demonstrați că reduc tensiunea arterială și cresc fluxul sanguin.

Mecanismele din spatele efectelor asupra tensiunii arteriale ale antiinflamatoarelor

Mecanismele din spatele efectelor asupra tensiunii arteriale ale antiinflamatoarelor

Înțelegerea mecanismelor ajută la explicarea motivelor pentru care diferite antiinflamatoare au efecte variate asupra tensiunii arteriale.

Cum pot AINS să crească tensiunea arterială

Majoritatea AINS cresc tensiunea arterială prin mai multe mecanisme.

Ele blochează sinteza prostaglandinelor, care joacă un rol în reglarea tensiunii arteriale.

Această inhibare duce la retenție de sodiu, flux sanguin renal redus și rată de filtrare glomerulară scăzută.

COX-2 este exprimat pe scară largă în întregul rinichi, iar inhibarea acestei enzime contribuie la filtrare glomerulară redusă, retenție de sare și apă și creșterea tensiunii arteriale.

 

De ce unele antiinflamatoare nu cresc tensiunea arterială

Antiinflamatoarele care evită creșterea tensiunii arteriale funcționează tipic prin mecanisme diferite:

  • Celecoxibul poate avea proprietăți unice, cum ar fi activitatea anhidrazei carbonice, care compensează retenția de sare și apă indusă renal.
  • AINS topice realizează efecte antiinflamatoare locale fără absorbție sistemică semnificativă care ar afecta funcția renală.
  • Antiinflamatoarele naturale funcționează adesea prin căi multiple, inclusiv efecte antioxidante, blocarea canalelor de calciu, vasodilatație și diureză, mai degrabă decât în principal prin inhibarea prostaglandinelor.

Concluzie și recomandări

Concluzie și recomandări

Pentru persoanele care au nevoie de tratament antiinflamator și care sunt preocupate de efectele asupra tensiunii arteriale, mai multe opțiuni par mai sigure decât AINS tradiționale:

Pentru opțiuni farmaceutice:

  1. Aspirina în doză mică (dacă este adecvată pentru afecțiune)
  2. Celecoxib (sub supraveghere medicală)
  3. AINS topice pentru inflamație localizată
  4. Sulindac (dacă este prescris de un medic)

Pentru abordări naturale/dietetice:

  • Introducerea ierburilor și condimentelor antiinflamatoare precum turmeric, ghimbir, cardamom, scorțișoară și busuioc în dietă
  • Considerarea suplimentelor standardizate ale acestor compuși naturali sub îndrumarea unui medic

Este important de remarcat că persoanele cu hipertensiune ar trebui ideal să evite administrarea de AINS atunci când este posibil.

Pentru cei care necesită tratament antiinflamator, blocantele canalelor de calciu pot fi cea mai eficientă clasă de medicamente antihipertensive pentru a fi utilizate împreună cu AINS dacă controlul tensiunii arteriale este o preocupare.

Consultați întotdeauna un medic înainte de a începe sau modifica orice regim de medicamente sau suplimente, în special atunci când gestionați multiple afecțiuni de sănătate, cum ar fi inflamația și hipertensiunea.

Surse

Articole Recomandate
  
Complicații și afecțiuni asociate

Disclaimer

  • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament.
  • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
  • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
  • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
  • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.


source https://cardiologiebucuresti.ro/antiinflamator-care-nu-creste-tensiunea/

No comments:

Post a Comment

Cand ai tensiunea mica ce trebuie sa faci?

Cand ai tensiunea mica ce trebuie sa faci? Tensiunea arterială scăzută (hipotensiunea) poate varia de la un inconvenient minor ...